Z kuşağının favori arama motoru

Gençler Artık TikTok ve Instagram’ı Seçiyor

“Google’a sor” dönemi yerini “TikTok’a bak” dönemine mi bırakıyor? Z kuşağı olarak adlandırılan yeni nesil, arama alışkanlıklarını köklü biçimde değiştiriyor. Bilgiye ulaşmanın en hızlı, en pratik ve en ilgi çekici yolu artık klasik arama motorları değil, doğrudan sosyal medya platformları. Başta TikTok olmak üzere Instagram ve YouTube, gençlerin “arama davranışlarında” Google’ın yerini almaya başladı.

PEKİ NEDEN TİKTOK?

TikTok ve benzeri uygulamaların, gençler için birer sosyal mecra olmanın ötesine geçerek birer arama motoruna dönüşmesinin başlıca nedenleri şu:

  • Anında görsel anlatım: Z kuşağı bilgiye uzun metinlerle değil, 15–60 saniyelik videolarla ulaşmak istiyor.
  • Algoritma destekli keşif: Google düz bir liste sunarken, TikTok kullanıcıya özel içerikleri öne çıkarıyor.
  • Deneyim odaklı sonuçlar: Gençler bilgi değil, “başkasının deneyimi” üzerinden seçim yapmayı tercih ediyor.

Örneğin “İstanbul’da kahvaltı yapılacak en iyi yerler” şeklinde bir arama yapan genç, TikTok’ta bu mekanı ziyaret edenlerin kısa videolarıyla karar veriyor. Google’daki klasik blog yazılarının ya da harita sonuçlarının yerini artık “story formatında bilgi” aldı.

VERİLER DA AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR

Google’ın üst düzey yöneticilerinden Prabhakar Raghavan’ın 2022’de yaptığı açıklamada “Gençlerin %40’ı bir mekan ararken artık Google yerine TikTok veya Instagram’ı tercih ediyor.” şeklinde konuştu. Üstelik bu oran, son iki yılda daha da arttı. 2025 itibarıyla sosyal medya tabanlı aramaların, geleneksel metin tabanlı aramaları özellikle yaşam tarzı, yemek, seyahat ve eğlence kategorilerinde geride bıraktığı görülüyor.

ARAMA MOTORU TANIMI DEĞİŞİM YAŞIYOR

Z kuşağının internette bilgiye ulaşma biçimi, arama motoru kavramının kökten yeniden tanımlanmasına yol açıyor. Artık bir platformun “arama motoru” sayılabilmesi için sadece bilgi sunması yetmiyor bilgiye deneyim katması, görselleştirmesi ve kullanıcıyı o dünyaya çekmesi gerekiyor.

Related Posts

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.