Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

Füzyon Enerjisi: Geleceğin Parlak Yıldızı

Füzyon enerjisi, nükleer füzyon reaksiyonlarından elde edilen ısıyı kullanarak elektrik üreten bir enerji üretim yöntemidir. Bu yenilikçi enerji türü, gelecekte kuantum bilgisayarları gibi hızla yayılacak gibi görünmektedir. Şu an için henüz piyasada çalışan bir tesis bulunmamakla birlikte, şirketler bu yenilenebilir enerji kaynağına yatırım yapmaya devam etmektedir.

Google, güneş enerjisi tarlalarının ötesinde füzyon enerjisi alanında da yatırımlar yapmaktadır. Şirket, ileriye dönük planlamaları kapsamında şimdiden 200 megawatt füzyon enerjisi satın almıştır.

Belirsizliklere rağmen Google, önümüzdeki yıllardaki veri merkezi ihtiyaçlarını karşılamak için Commonwealth Fusion Systems (CFS) ile füzyon enerjisi alımı konusunda anlaşmıştır. Amerika merkezli CFS, önümüzdeki on yıl içinde ticari füzyon santralinin ilk çalışır durumda olanını kurmayı hedeflemektedir.

Enerji İhtiyacı Tavan Yaptı

Özellikle yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle Google gibi dev şirketlerin elektrik tüketimi önemli ölçüde artmıştır. 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre, Google’ın veri merkezleri sadece geçen yıl 30.8 milyon megavat-saat elektrik harcamıştır. Bu rakam, 2020’ye göre neredeyse iki katına çıkmıştır. Bugün, Google’ın enerji tüketiminin %96’sı yalnızca veri merkezlerinden kaynaklanmaktadır, bu da şirketin devasa ölçekte ve sürekli enerji ihtiyacını göstermektedir.

Google, artan enerji talebini karşılamak için şimdiden 200 megawatt füzyon enerjisi satın almıştır. Bu miktar, yaklaşık 200 bin Amerikan evinin yıllık enerji tüketimine denk gelmektedir. Ancak henüz çalışan bir tesis olmadığı için bu enerji, şimdilik bir sözleşmeden ibarettir.

Google Enerji ve İklim Politikaları Direktörü Michael Terrell, şirketin bu yatırımla sadece gelecekteki enerji ihtiyacını garanti altına almakla kalmayıp, aynı zamanda füzyon sektörüne güçlü bir piyasa sinyali göndermek istediğini belirtmektedir. Ancak sürecin hızı konusunda net bir takvim bulunmamaktadır.

Füzyon enerjisi konusundaki heyecan sadece Google ile sınırlı değil. Microsoft da Helion Energy adlı bir girişime yatırım yapmış ve 2028’e kadar füzyon elektriği elde etmeyi planladığını duyurmuştur. Önümüzdeki yıllarda bu enerji türünün daha fazla önem kazanması ve büyümesi beklenmektedir.

Related Posts

Honor telefon pazarının en incesi olma yolunda

Honor, katlanabilir telefon segmentindeki iddiasını Magic V5 modeliyle sürdürüyor. Şirket, 2 Temmuz’da resmi olarak tanıtılacak olan bu yeni cihazın, sektördeki en ince ve en hafif katlanabilir telefon olacağını iddia ediyor. Bu iddia, özellikle Oppo …

Adobe Firefly uygulaması iOS ve Android için çıktı

Adobe’nin yapay zeka temelli uygulaması hem iOS hem de Android platformunda kullanıcıların beğenisine sunuldu.

“Kum bataryası” enerjide çağ mı açacak?

Yenilenebilir enerjide çığır açacak bir gelişme Finlandiya’dan geldi. Ülkenin küçük kasabalarından Pornainen’de, dünyanın en büyük kum temelli ısı bataryası devreye alındı. Elektrik yerine ısı depolayan bu sistemin yakıtı ise oldukça ilginç: kum ve ezilmiş sabuntaşı.

Bu bulmacayı 115 milyondan fazla kişi gördü! Peki çözümü ne?

Bir Matematik sorusu kısa sürede Facebook platformundaki en çok görüntülenen gönderilerden biri haline geldi. Peki siz cevabı biliyor musunuz?

Zeynep Erva Alsu Elazığ’ın gururu oldu

Elazığ’da sporcu Zeynep Erva Alsu, Türkiye Eskrim Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye 3’üncüsü oldu.

Türkiye Para Atletizm Grand Prix’sinde 9 madalya kazandı

Dünya Para Atletizm Grand Prix’sinin altıncı etabında milli takım, 7’si altın, 2’si gümüş 9 madalya kazandı. Millilerden Ali Enes Kaya, T12 100 metre, 200 metre ve 400 metre kategorilerinde üç altın, Serap Demirkapu, F12 gülle atmada ve cirit atmada altın madalya elde etti.