Zirai don olayı nedir? Kaç derecede zirai don olur?

Zirai Don Olayı ve Önlemleri

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları sonrasında tarım bölgelerinde zirai don tehlikesine dikkat çekiliyor. Zirai don, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen ve bitkilerin zarar görebileceği bir doğa olayıdır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen zirai don, çiftçiler için ekonomik kayıplara neden olabilir.

Zirai Don Olayı Nedir?

Zirai don, hava sıcaklığının bitkiler için zararlı seviyelere düşmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Meyve ağaçları, sebzeler ve çiçek açan bitkiler zirai dondan olumsuz etkilenebilir. Zirai donla mücadele ederken alınacak doğru önlemler büyük önem taşır.

Kaç Derecede Zirai Don Olur?

Kaç Derecede Zirai Don Olur?

Zirai donun şiddeti, hava sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Hafif don, 0°C ile -2.2°C arasında oluşurken, orta şiddette don -2.2°C ile -4.4°C arasında görülür. Şiddetli don ise -4.4°C’nin altındaki sıcaklıklarda meydana gelir. Zirai donun etkisi, sadece sıcaklık değil aynı zamanda hava koşulları ve toprağın ısısı gibi faktörlerden etkilenir.

Zirai Don Nasıl Engellenir?

Zirai Donu Önleme Yöntemleri

Zirai donu engellemek ve etkilerini azaltmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Meteorolojik takip, erken uyarı sistemleri, ısıtma yöntemleri, hava sirkülasyonu, sulama ve örtü kullanımı gibi yöntemlerle zirai donun etkileri minimize edilebilir. Çiftçilerin don riski olan dönemlerde gelişmeleri yakından takip etmeleri ve gerekli önlemleri almaları önemlidir.

Zirai Don Engelleme Yöntemleri

Don riskine karşı alınacak önlemler arasında meteorolojik takibi sıkıca yapmak, ısıtma yöntemleri kullanmak, fanlarla hava sirkülasyonu sağlamak, sulama yapmak ve örtü kullanımı bulunmaktadır. Zirai donla mücadelede etkili stratejiler belirlemek, tarım ürünlerini korumak adına büyük önem taşır.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Çocukların dijitalle ilişkisi yaz tatilinde nasıl olmalı?

Yaz tatilinin 20 Haziran’da başlamasıyla okul öncesinden lise kademesine kadar yaklaşık 20 milyon öğrenci, 8 Eylül’e kadar okuldan ve arkadaş çevresinden uzak kalacak.

Resmi Gazete kararları 4 Temmuz 2025 Cuma | 32946 sayılı bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 4 Temmuz 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32946 sayılı Resmi Gazete’de bugün, Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YILMAZ’ın Vekâlet Etmesine Dair Tezkere yayınlandı. Ayrıca Resmi Gazete’de Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Rekabet Kurumu Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 4 Temmuz 2025 bugünkü Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

İSKİ baraj doluluk oranları 28 Haziran 2025 güncel | İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç? Su seviyesi düşüşe geçti!

İstanbul baraj doluluk oranları İSKİ güncel verileri 28 Haziran 2025 belli oldu. İlkbahar yağmurlarının etkisiyle nisan ayında yüzde 81,23’e kadar çıkan barajlardaki doluluk oranı, son günlerde hava sıcaklığının artmasıyla düşüşe geçti. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İSKİ) verilerine göre 28 Haziran tarihinde, Ömerli Barajı’nda doluluk oranı yüzde 74, Elmalı Barajı’nda yüzde 81.94 oldu. İSKİ istatistiklerine göre, 21 Haziran’da baraj doluluk oranları 2015’te yüzde 88,45, 2016’da yüzde 73,95, 2017’de yüzde 79,35, 2018’de yüzde 81,76, 2019’da yüzde 81,73, 2020’de yüzde 64,90, 2021’de yüzde 74,98, 2022’de yüzde 76,04, 2023’te yüzde 45,60, 2024’te yüzde 73,15 ve 2025’te yüzde 69,84 olarak kaydedilmişti. Peki, bugün barajlarda doluluk oranı ne kadar? İstanbul barajlarında su seviyesi yüzde kaç? İşte, 28 Haziran 2025 İstanbul baraj doluluk oranları son durum.

İlaç raporları uzatıldı mı? Sağlık raporu süresi ne zaman sona erecek? 2025 İlaç rapor süresi…

İlaç raporları geçerlilik süresi, 2025 Haziran ayı sonu gelirken gündeme geldi. Kronik hastalığı bulunanlar ve sürekli ilaç kullanmak durumunda olanlar için sağlık raporunun geçerlilik süresi yakın zamanda dolacak. Sağlık Bakanlığından konuyla ilgili olarak açıklama geldi ve raporlar için yeni uygulamanın hayata geçirildiği belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kronik hastalığı olan vatandaşların, daha önce geçerlilik süresi Haziran sonuna kadar uzatılmış ilaç raporları için 9 aylık, engelli vatandaşların raporları içinse 12 aylık “Rapor Yenileme” takvimi oluşturuldu. Ayrıca SGK’dan da ilaç raporlarıyla ilgili olarak duyuru yapıldı. Peki ilaç raporları uzatıldı mı? Sağlık raporu süresi ne zaman sona erecek? İşte ayrıntılar…

Son dakika… YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı

Son dakika haberi… 2025-YKS oturumlarının soru kitapçıkları ve cevap anahtarları ÖSYM’nin internet sitesinden erişime açıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na yeni atamalar

Milli Eğitim Bakanlığı’nda açık bulunan üç genel müdür yardımcılığı görevine yeni atama yapıldı. Atamalar Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Resmî Gazete’de yayımlanarak 21 Haziran’da yürürlüğe girdi.