Peki hangi iki sebze birbirinin hayatını mahvediyor? Bunlar patates ve soğandır.
Ama neden? Soğan, insanlara zararlı olmayan organik bir bileşik olan etilen gazı üretir. Patatesler için bu gaz zararlıdır ,bu gazı emerek patatesler 3-4 gün içinde bozulur ve yumuşar. Ancak patatesle birlikte saklanmaması gereken tek sebze soğan değildir. Domates gibi sebzelerin yanı sıra bazı meyveler (muz ve elma) da etilen gazı içerir.
Ancak patatesler hiçbir şekilde buradaki durumun tek kurbanı değildir. Soğanın da sıvı salarak yumuşadığını hiç fark ettiniz mi? Bunun nedeni ise çok fazla nem içeren bir sebze olan patatesle birlikte saklanmış olması olabilir. İki sebzenin mağazada yan yana durmadığından emin olmak da önemlidir – aksi takdirde hoş olmayan sonuçlardan kaçınılamaz.
Patatesler kışın nasıl saklanmalı? Patates nerede saklanmalı? Patatesler depolama konusunda çok seçici değildir – ancak bazı koşulların yaratılması yine de önemlidir:
Kuruluk – böylece patatesler aşırı nemden çürümeye başlamaz.
Karanlık – yapay ışık altında bile patatesler karakteristik yeşil lekelerle kaplanabilir. Bu lekeler solanin adı verilen ve kansere neden olan bir toksin içerir. Ayrıca yeşil patateslerin tadı bozuktur – daha acıdırlar.
Hava sirkülasyonu – temiz ve serin hava, patatesin sağlam ve taze kalmasını sağlar. Bu, hava geçirmez bir kabın kötü bir seçenek olduğu anlamına gelir. Sadece depolama için ana koşulu yaratmaz .